Utveckling av soltorksteknik för Bhutan och Nepal

Vårt soltorksprojekt som finansieras med Sidas utvecklingsforskningsmedel går ut på att med hjälp av solenergi torka grödor på ett miljövänligt sätt. Detta innebär bland annat att tekniken ska vara: enkel att använda, passa in socialt och ekonomiskt samt att de torkade produkterna håller en hög kvalitet och är efterfrågade på marknaden.

En första generations soltork har utvecklats av studenter vid Lunds Universitet och har även byggts lokalt i Bhutan. Nu har vi kommit till steg 2, där vi kommer att testa och utvärdera tekniken på plats i Bhutan i samarbete med Jigme Namgyel Engineering College, Royal University of Bhutan.

Vår resa i september/oktober 2022 fokuserade på att förstå den lokala kontexten och se hur lantbrukarna har det, vilka grödor de odlar och vilka grödor de redan idag torkar. Vi behöver förstå vad det finns för tidigare erfarenhet från mattorkning. Vi genomförde både individuella och gruppintervjuer med utvalda lantbrukare kring Dewatang.

I Bhutan torkas redan idag både chili och majs genom öppen soltorkning, chili ofta på hustak och majs under enkla väderskydd. Chilin tas inte in när det regnar, vilket kan leda till mögeltillväxt, som kan undvikas med vår soltorksteknik. Det är tydligt att redan idag finns en marknad för torkade grödor i Bhutan, vilket underlättar vår soltorksutveckling.

Nästa steg i projektet är att testa en första prototyp med relevanta grödor, såsom chili, svamp, ingefära och äpple. En student från Lunds Universitet har tagit vid och har nyligen tillbringat 13 veckor vid JNEC i Samdrup Jonkar, Dewatang.

Docent Martin Andersson, Lunds tekniska högskola

Fr v Tshewang Lhendup (JNEC),Ricardo Bernardo (LTH) och Pia Otte (Ruralis, Norge)

 

Det här inlägget postades i Bhutan och Sverige, Svenska. Bokmärk permalänken.