Fortsatt intensivt samarbete i pandemitider mellan Uppsala Universitet och Royal University of Bhutan

Utbytet av studenter och lärare mellan Uppsala universitet (UU) och Royal University of Bhutan har varit tillfälligt vilande och ersatts med andra, mer pandemianpassande, samarbetsformer. Kanske är den viktigaste att sju studenter från College of Science and Technology (CST) i Phuentsholing (fyra under hösten 2020 och tre under höstterminen 2021) har läst kursen Computing Education Research som pro bona studenter över Internet, vid Institutionen för Informationsteknologi vid Uppsala Universitet.

De bhutanesiska studenternas två slutprojekt gjorda gruppvis tillsammans (Kuenzang Choden och Sangay Wangdi tillsammans med en kinesisk student Jiecong Yang, samt Eusang Dorji och Palden Ongmo Lhendrup med en svensk student, Jonathan Franzén) höll en god vetenskaplig kvalitet.

De accepterades sedan till en statuskonferens i USA, IEEE Frontiers in Education (FIE) 2021 där de presenterade son-line. Årets studentprojekt håller just nu på att utvecklas till konferensbidrag till iSTEM-Ed 2022 i Thailand.

Institutionernas rika samarbeten har presentats i ett vetenskapligt papper vid FIE 2020 gemensamt presenterat av Tsheten Dorji och undertecknad.

De två universiteten är tillsammans drivande i två EU ansökningar för internationella utvecklingsmedel våren 2022 och våren 2023.

Avslutningsvis en personlig kommentar: Det är roligt att arbeta med CST och RUB. Våra två universitet drivs av en nyfikenhet och ömsesidig respekt där skillnaderna kommer att fungera som inspiration och framgångsfaktorer.

Anders Berglund, universitetslektor vid Institutionen för informationsteknologi,

Det här inlägget postades i Bhutan och Sverige, Svenska. Bokmärk permalänken.