Bhutan och Sverige sammansvetsade

Bhutan har sedan många år försökt reformera yrkesutbildningen och uppmuntra ungdomar att söka sig till dessa istället för att sikta på skrivbordsjobb, helst inom förvaltningen, mer prestigefyllda. Bristen på yrkesfolk och hantverkare, i synnerhet inom byggindustrin, har lösts genom import av gästarbetare, framförallt från Indien.

Pandemin ledde till att många ungdomar inom t ex turistindustrin blev utan jobb. Projektet ”Build Bhutan” skulle locka, men till detta behövdes master trainers, gärna från Europa, för att utbilda lokala yrkeslärare i ett stort och varierat antal yrken och sektorer. Detta projekt ersattes förra året av ”Skills Development”, med liknande upplägg. Vänskapsföreningarna uppmanades att hjälpa till att hitta högt kvalificerade kandidater för att spendera 3-12 månader i Bhutan.

Ordförande kontaktade dussintals organisationer, nätverk och personer, men utan framgång – villkoren var inte särskilt realistiska eller lockande, såvida man inte var pensionär.

Till slut blev det i alla fall ett napp. Lars Olsson, svetslärare med lång internationell och svensk erfarenhet av svetsutbildning och certifiering, blev inbjuden, och spenderade tre månader sommaren 2022 på yrkesskolorna i Punakha och Gelephu med att utbilda och certifiera bhutanesiska svetslärare.

Lars Olsson och svetslärarna med sina certifikat

Lars Olsson avtackad av arbetsmarknadsministern Karma Dorji

Det här inlägget postades i Bhutan och Sverige, Svenska. Bokmärk permalänken.