Svensk Tibetanska skol– och kulturföreningen i Bumthang och Paro

En delegation från föreningen, Soenam Tenzing Jamyangling och Anne-Sophie Ekelund, besökte nyligen Bhutan för att följa upp de satsningar man gör i Bhutan.

Anne-Sophie Ekelund berättar:

Sumtrang, Ura – Här fanns ett tempel redan på 1100-talet och då Pema Lingpa föddes på platsen 1450 är det nu en historisk plats som ibland besöks av kungafamiljen (då de är ättlingar till Pema Lingpa). Platsen var mycket förfallen och Svensk Tibetanska Skol- och Kulturföreningen har därför bidragit med att återuppbygga en del av klostret som omringar templet.

Vi har också återuppbyggt de högst belägna eremitagen på berget ovanför byn. Dessa används för längre retreater av munkarna.

Parodalen – En Abbott startade en skola för fattiga och föräldralösa pojkar som vill studera dharma och bli munkar. Han hyr ett hus för sovsalar och lektionsrum men strävar efter att bygga en större skola och kloster för att kunna ta emot de som står på väntelistan, målet är att kunna ta emot 108 elever när Institutet är klart. Med Svensk Tibetanska Skol- och Kulturföreningens hjälp har han köpt en tomt med vacker utsikt mot Taktsang Lhakhang.

Klostret och internatet, Sumtrang

 

Det här inlägget postades i Bhutan och Sverige, Svenska. Bokmärk permalänken.