Lunds Tekniska Högskola och College of Science and Technology ”Min vistelse i Sverige”

Det var en trevlig resa från Thimphu till Lund i Sverige den 22 februari 2022, mitt i en pandemi. Äntligen landade vi på Malmö stads flygplats. Det tog cirka 40 minuter att nå Lunds universitet där jag träffade min handledare Dr Henrik Davidsson som jag kände sedan tidigare. Han är väldigt jordnära till naturen. Vi körde återigen genom Lunds stad till vår tillfälliga bostad. Det var kallt ute och jag kunde inte vänta längre. Men med hjälp av Henrik Davidsson blev jag slutligen installerad i ett välinrett rum. Dr Henrik var så snäll att han till och med ägnade kvällen åt inköp för min räkning som han betalade. Det var allra första gången jag utforskade världen utanför mitt land. Jag blev förvånad över landskapet och byggnadskonstruktionerna i Lunds kommun.

Det tog mig mer än en vecka att komma tillrätta. Dagarna gick och jag hade vanliga arbetsdagar i A-Huset med min handledare. Allt gick bra med det vänliga stödet från min alltid tillgängliga handledare, Dr.Henrik Davisson. Vädret utanför var lite lynnigt, ibland molnigt men mestadels soligt. Det var en av helgerna när jag besökte Malmö för första gången, jag fick se enorma och höga byggnadskonstruktioner i verkligheten och oräkneliga människor som rörde sig i staden. Arkitekturen och omgivningarna var vackra och rena. I allmänhet är människorna generösa och hjälpsamma.

Tidsförskjutningen från vinter till sommar i Sverige är något av det konstigaste jag någonsin upplevt. Efter det kunde jag se mer dagsljus än nattmörker. De vackra blommorna i varje vrå av Lunds stad tog farväl av den kalla vintern. Vädret utanför blev varmare och träden och gräset passade på att växa till och gladde folk runt omkring med behagliga dofter och andra intryck. Snöfallet var dock ännu inte över; det kunde inträffa plötsligt ända fram till slutet av mars.

Jag hade en lärorik studietid, en resa till en träullsplattefabrik, lärde mig att förbereda träullsplattor med hjälp av experter och att testa prover i ett laboratorium med hjälp av trevliga laboratorietekniker är några av de erfarenheter och kunskaper jag kommer att bära med mig genom livet.

Det var underbart att besöka några av museerna, kyrkorna, botaniska parkerna och stränderna i och runt Lund. Jag hade också turen att få vara med om Lunds karneval som bara genomförs vart fjärde år. Det var värt att vara med och njuta.

Som talesättet säger – varje början har ett slut – min studietid gick mot sitt slut. Staden Lund var väldigt lugn och kändes som en av de bästa platserna att bo i, men levnadsstandarden är ganska hög för mig. Jag njöt verkligen av vistelsen och jag skulle mer än gärna få tillfälle att komma tillbaka och uppleva känslan på denna otroliga plats. Det var lite jobbigt att ta farväl av den underbara miljön i Lund, där jag har känt mig som hemma. Hur som helst måste jag åka därifrån.

Det var ett underbart och minnesvärt studentutbyte. Mina lyckönskningar till bhutanesiska studenter som besöker Lund inom en snar framtid.

Ett stort tack till professor Martin Andersson, professor Henrik Davidsson och professor Tshewang Lhendup för att ni har möjliggjort detta utbytesprogram.

Dekar Wangchuk

Docent Erik Johansson, Dekar Wangchuk, Arkitekt Mattias Rückert

Det här inlägget postades i Bhutan och Sverige, Svenska. Bokmärk permalänken.