Landets första satellitbyggare deltar på BHUTAN-1 seminarium

BHUTAN-1 (Left to right): Kiran Kumar Pradhan, Pooja Lepcha, Yeshey Choden, and Cheki Dorji

Som Bhutans första satellit BHUTAN-1, en 10x10x10cm modul, är planerad att bli uppsänd  i juni.  Konstruktörerna berättade om BHUTAN-1-på ett seminarium som hölls vid College of Science and Technology (CST) igår.

De fyra ingenjörerna berättade att arbetet med satelliten ingått som en del i sin masterutbildning i rymdteknik..

YesheyChoden , 25, den yngsta av de fyra, som är från Babesa , Thimphu , sa att hon inte gav det en andra tanke när programmet meddelades.

Även från en civilingenjörsbakgrund sa hon att hon var intresserad av rymdstudier.

”På samma sätt ville jag tjäna nationen, sade YesheyChoden.”Och jag tog upp det.”

YesheyChoden sa att unga sinnen idag borde bestämma sitt intresseområde och föreslår, ”Det kommer att finnas ett sätt.”

Pooja Lepcha , 26, en tidigare CST elektronikstuderande sa att hon aldrig visste att Bhutan skulle kunna bygga en satellit tills hon blev en del av ett masterprogram genom Nano-Satellite Technology-stipendiet.

Hon förklarade att hennes team lärt mycket om teknik och hårt arbete i det japanska samhället.

Från Tashichholing ( Sipsu ) sa Pooja Lepcha att det var hennes intresse för rymdteknik, vilket gjorde att hon provade på masterprogrammet.

Hon arbetade med Royal Safety and Transport Authority (RSTA) som elektrotekniker innan hon valde mastersprogrammet.

En annan ingenjör, ChekiDorji, 27, som också har en civilingenjörsbakgrund, sa att det har varit en fantastisk resa hittills.

”Många scopes kommer att följa med satellitprojektet,” sa han och förklarade BHUTAN-1 var den inledande.”Det kommer bli många spinoffeffekter.”

ChekiDorji sade att han var mycket glad över att vara en del av satellitprojektet, som är Hans Majestät Konungens vision.

När satelliten är i rymden kommer den att fungera på en låg höjd mellan cirka 500 km upp till 1 500 km.Med hjälp av två avancerade kameror monterade på satelliten kommer det att tas högkvalitativa fotografier av landet.

Kiran Kumar Pradhan, som är från Lhamoizingkha i Dagana, sa att han inte hade någon kunskap om att bygga satelliter.”Vi startade utan någon kunskap när vi började.”

BHUTAN-1 är landets första satellit utformad och byggd av fyra bhutanesiska ingenjörer som en del av deras masterprogram i Japan.

BHUTAN-1 överensstämmer med Bhutans deltagande i det andra gemensamma globala flernationella BIRDS-projektet, kallat BIRDS-2, tillsammans med Malaysia och Filippinerna, som initierades av Kyushu Institute of Technology ( Kyutech ) i Japan.

Projektet inleddes 2016 som ett resultat av Hans Majestät Konungens vision för Bhutans satsning på rymdvetenskap och teknik.

Till Kuensel sade en av de fyra ingenjörerna, Kiran Kumar Pradhan, att de förväntar sig uppsändning någon gång i juni 2018.

”Men vi kan inte ge exakt datum,” sa han och tillade att det fortfarande var vissa åtgärder att slutföra.

Inledningsvis hoppades man på en lansering,i april sa Kiran Kumar Pradhan men att det inte kunnat ske eftersom vissa krav skulle uppfyllas till International Telecom Union (ITU).

”I juni skulle satelliten sändas upp till Internationella rymdstationen, varifrån den kommer att sändas ut till en omloppsbana runt jorden.

BHUTAN-1 seminariet är den första av sitt slag i Bhutan.

LyonchhenTsheringTobgay uppmärksammade händelsen och träffade CST elektronik- och kommunikationsstudenter.

”Bhutaneser kan göra någonting,”sa Lyonchhen , studenter ska tänka stort och aldrig ge upp.”Det handlar inte om att göra tillräckligt eller inte.Det handlar om att göra eller inte.”

Statsministern sade också att visionen för landets första satellit kommer från Hans Majestät Konungen.

Han sa att studier och investeringar för BHUTAN-1 gjordes av Bhutan.”När satelliten är il rymden kommer den vara till hjälp med information om katastrofhantering, jordbruksutveckling och miljöskydd.”

Tjänstemän från Kyutech och ambassadören i Bhutan till Thailand deltog också i seminariet.

Källa: Kuensel Online 21/3 2018

Det här inlägget postades i Svenska. Bokmärk permalänken.