Hopp om fortsatt utbyte mellan Malmö universitet och Samtse College of Education

Sedan 2018 har adjunkt Lena Andersson på Institutionen för naturvetenskap, matematik och samhälle vid Malmö universitet och adjunkt Purna Bahadur Subba på Department of STEM education vid Samtse College of Education varit ledare för ett utbytesprojekt inom det SIDA-finansierade utbytesprogrammet Linnæus Palme.

Genom framgångsrika utbyten av lärare och studenter har projektet främjat kulturellt orienterat lärande i matematik och naturvetenskaper inom svenska och bhutanesiska lärar- och skolutbildningar.

Som det sista lärarutbytet inom projektet, som avslutas i år, besökte vi våra två lärarstudenter och bhutanesiska kollegor vid Samtse College of Education under tre veckor över månadsskiftet mars–april. Vi anlände en fredag till Paro och huvudstaden Thimphu och fick på lördagen äran att vandra upp till det fantastiska buddhistiska klostret Paro Taktshang . Efter helgen blev vi körda söderut från Thimphu till Samtse nära gränsen till Indien.

Under de kommande två arbetsveckorna hann vi med mycket. Vi observerade våra lärarstudenters matematikundervisning på Samtse Higher Secondary School och höll presentationer om Sverige på college och ett par skolor utanför Samtse. Vi höll även didaktiska seminarier om hur man kan introducera kemi för lärarstudenter och hur man kan använda geografiska informationssystem i skolundervisning.

Ett viktigt syfte med resan var att diskutera möjligheterna till fortsatt samarbete mellan lärosätena. Tanken är att fokus ska ligga på lärande i STEM (science, technology, engineering, and mathematics) och som det ser ut nu har vi möjlighet att söka ett Erasmus+ International Credit Mobility-anslag i början av nästa år. Hoppet kvarstår alltså om att kunna fortsätta på den inslagna vägen och bygga vidare på redan etablerade kontaktytor.

Lektor Per Schubert och adjunkt Annette Zeidler, Institutionen för naturvetenskap, matematik och samhälle, Malmö universitet

Undervisning i kemididaktik vid Samtse College of Education.

 

Det här inlägget postades i Bhutan och Sverige, Svenska. Bokmärk permalänken.