Vår erfarenhet av att tillbringa två månader i Bhutan

Vi är två studenter från Lunds universitet som tillbringade två månader på att resa genom Bhutan för datainsamling.

Eftersom vi arbetade med vår masteruppsats i Bhutan kunde vi inte bara göra sightseeing utan i vårt fall var det det bästa som kunde ha hänt oss.

I vår forskning undersökte vi användningen och potentialen av isoleringsmaterial på bhutanesiska byggnader. Trots Bhutans extrema klimatzoner från tropiska till alpina byggs byggnader huvudsakligen utan isoleringsskikt, vilket är en standardkomponent i nordeuropeiska byggnader. Detta leder till extrema varma och extrema kalla inomhustemperaturer och en hög energianvändning för att göra inomhustemperaturerna behagligare.

Förutom en simulering genomförde vi en intervjustudie för att undersöka människors uppfattning om byggnadssituationen. Med stöd av JNEC, ingenjörshögskolan i Dewathang, och våra vänner Samten och Divya, fick vi möjlighet att prata med 50 bhutanesiska individer i Thimphu, Bumthang och Samdrup Jonkhar.

I dessa intervjuer samlade vi värdefull information för vår studie, såsom den otroliga kulturella betydelsen av byggnader som väl upprättshålls av strikta bygg- lagar. Och hur en lokal produktion av byggmaterial är avgörande för att de ska kunna användas i byggnader på grund av den dåliga infrastrukturen som gör transporter mycket kostsamma i Bhutan. Bhutaneser är mycket kritiska till moderna byggmaterial och hållbarhet, kostnadseffektivitet och materialprestanda måste bevisas för dem.

Men förutom denna information var det mest fantastiska med intervjuerna att komma så nära bhutanesisk kultur och människor som vi aldrig skulle kunnat uppnå på en turistresa. Vi bjöds på så många fika och måltider att det var omöjligt att acceptera alla erbjudanden. Ingen av de personer som vi kontaktade och bad om en intervju nekade någonsin vår begäran att svara på våra frågor. Det är bara några exempel på den inspirerande gästfrihet som vi upplevde i Bhutan.

När vi anlände till JNEC campus i Dewathang var det en mycket varm och välkomnande upplevelse. Vi kom i kontakt med eleverna och personal, de försökte lära oss sitt traditionella bågskytte och vi hade väldigt roligt i karaokebaren och på städevenemanget där vi samlade skräp från campus och kringliggande gator.

Under tiden arbetade vi med vår rapport och simuleringarna där vi simulerade de faktiska effekterna av ett isoleringsskikt på energianvändning och inomhustemperaturer i bhutanesiska byggnader.

Resultaten påverkas mycket av klimatzonen. I det kallare klimatet i Bhutan ger ett isoleringsskikt en tydlig förbättring eftersom inomhustemperaturerna totalt sett höjs och energianvändningen minskar.

I varma klimatzoner är det möjligt att använda isolering för att minska kylaggregatens nödvändiga storlek och energianvändning. Utan en kylanläggning eller med ett kylaggregat i liten storlek, kommer isolering att bidra till att minska extrema temperaturtoppar men kommer i allmänhet att orsaka varmare inomhustemperaturer och därför högre energianvändning än utan isolering.

Vi tillbringade de sista veckorna av vår Bhutanresa tillbaka i Thimphu. Medan vi avslutade vår rapport hade vi chansen att spendera lite mer tid på sightseeing. När vi besökte en konstskola, flera tempel och det spektakulära Tiger’s Nest mötte vi ännu en gång den bhutanesiska vänligheten och omsorg.

Vanligtvis behöver turister ha en guide i Bhutan för att kunna röra sig, men sedan vi var studenter har vi inte haft någon. Ändå blev vi uppsökta av guider vid nästan alla sevärdheter och fick alltid trevliga förklaringar och information. På Cheri Lhakhang blev vi till och med visade runt av en munk som också bjöd in oss på lunch efteråt.

När vi skulle börja hemvägen efter två månader i Bhutan fylldes vi av goda minnen, nya vänner och fantastiska upplevelser.

Text och foto: Charlotte Behmer och Denis Roncevic.

Divya Chhetri, Charlotte, och Denis i Thimphu

Intervju med Dilip and Asish från D.G Archi-Techs studio i Thimphu

 

 

Det här inlägget postades i Bhutan och Sverige, Svenska. Bokmärk permalänken.