Att undervisa vid Royal University of Bhutan

De bhutanesiska IT-studenterna är bland de mest uppmärksamma vi någonsin har träffat. Det här är slutsatsen av både min kollega Kristina von Hausswolff och mig själv efter att ha undervisat studenter vid Bachelor of Engineering programme i Information Technology vid College of Science and Technology (CST) på Royal University of Bhutan (RUB) i cirka två veckor i april 2019. Colleget ligger i Phuentsholing, i den sydvästra elen av landet, ungefär fem km från den indiska gränsen. Vi var där som en del av ett EU-sponsrat program (Erasmus + International Credit Mobility, ICM) mellan IT-institutionen på CST och vår heminstitution, Uppsala Computing Education Research Group (UpCERG), Institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet.

Vår undervisning gällde forskningsmetodik inom IT och datavetenskap, samt IT-etik och yrkesetik. Kristina och jag trivdes bra med att undervisa där och kände oss genast som en del av CST-familjen. Vi tror också, rätt eller fel, att studenterna uppskattade vår undervisning. Att arbeta med de bhutanesiska studenterna påminner mycket om att undervisa våra Uppsalastudenter (som i själva verket är en blandning av studenter från hela världen), samtidigt som det är en helt annan upplevelse. De bhutanesiska studenterna är visserligen blyga, men är mycket uppmärksamma och lyssnade till slutet av våra föreläsningar. Vi hade fått höra att de förmodligen skulle vara för blyga att diskutera. Under de första föreläsningarna var detta sant. Men redan under den tredje föreläsningen hade vi diskussioner om olika etiska system där bidrag från eleverna utgjorde grunden för det som sades i klassrummet. Men i allmänhet är Uppsalastudenterna vanare vid att diskutera och är mer utåtriktade. Atmosfären i klassrummet var också lugn: inga datorer, inga telefoner, mycket lite småprat mellan studenterna. Detta bidrog naturligtvis till en bra lärmiljö under föreläsningar som våra. I andra situationer skulle jag säga att detta kan vara en nackdel, eftersom det kan uppmuntra studenterna att bli mer passiva.

Eftersom utgångspunkten för vår undervisning var IT/datavetenskap, krävde mycket av vad vi pratade om i klassrummet en god förståelse för dessa ämnen. Här var det tydligt att de var ”bra studenter” och att de hade lärt sig den datavetenskap som förväntades på deras nivå.

Socialt hade vi också en utmärkt tid i CST-storfamiljen. Vi utforskade några av de goda restaurangerna i Phuentsholing, togs på guidade turer i lokalområdet, både av studenterna och av våra kollegor, och blev inbjudna till en av de årliga aktiviteterna på campus, dansshowen ”Best of CST”. Det finns stora talanger bland eleverna!

Medan Kristina återvände till Sverige tidigare än jag, for jag också till Sherubtse College, också ett college vid RUB, beläget strax utanför Trashigang i östra Bhutan. Även detta besök var mycket produktivt och eleverna var lika inspirerande att träffas.

Utbytet är en del av ett bredare samarbetsprogram mellan CST vd RUB och IT vid UU. Det syftar till ömsesidigt lärande. Ännu en kollega från Uppsala, Ulrika Jaresund, kommer att besöka CST nästa vår, medan två entusiastiska föreläsare från CST, Karma Wangchuk och Yeshi Wangchuk, tillbringade en vecka hos oss i Uppsala i maj, och ytterligare två, Tsheten Dorji och Tandin Wangchuk kommer i höst. Ett studentutbyte är också en del av samarbetet. Fyra CST-studenter, Kinga Seldon, Tshering Yangchen, Tshering Gyeltshen och Tshering Penjor, kommer till UU och i andra riktningen far en UU-student, Jonathan Lindroth, till CST. Vi har ansökt om EU-finansiering för att fortsätta samarbetet, men resultatet av vår ansökan är fortfarande oklart. Med tanke på den framgång vi har planerar vi att ansöka om framtida gemensamma utvecklings- och forskningsprojekt där de olika kompetenserna av de två institutionernas bidrar till helheten.

Kristina och jag är verkligen nöjda och känner oss berikade av vår undervisningstid, under vilken vi lärde oss mycket. Vi tror också att studenterna uppskattade vår gästundervisning. Detta är dock svårt för oss att verkligen veta, eftersom studenterna alltid är så artiga och vänliga.

Både Kristina och jag planerar att åka tillbaka till Bhutan och särskilt till CST, eftersom vi hoppas och tror att detta samarbete kommer att intensifieras.

Anders Berglund

Uppsala Computing Education Research Group (UpCERG), Institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet

Det här inlägget postades i Bhutan och Sverige, Svenska. Bokmärk permalänken.